Brocante Fluitekruid

Verzorger van Brocante evenementen

De Spring Summer Fair Zuidlaren

Hier kunt u content plaatsen.


In verband met de corona is deze mooie Fair verplaatst naar 2021


Op zaterdag 19 en zondag 20 juni 2021 zal er voor de eerste keer een Spring Summer Fair plaats vinden op het Cultureel erfgoed van Lentis.


De fair wordt gehouden op een  deel van een mooi stuk aangelegde tuinen van het 25 hectare groot deel wat in de loop der jaren is ontwikkeld door de mensen die er verbleven tijdens hun depressieve periode.

Zij herstelden door middel van natuur en behandeling, zo ziet u maar waar de natuur goed voor is.


Tijdens de spring, Summer fair zullen er standhouders uit geheel Nederland, Duitsland en België aanwezig zijn.

Zij zullen zoals u gewent bent zullen zij u de mooiste schatten tonen op brocante gebied.

Dit kan uiteraard van alles zijn zoals, stoer, industrieel, shabby, victoriaans, antiek, vintage, curiosa, romantisch.

Deze producten zijn zowel voor binnen als buitens huis te gebruiken, dus is het echt de moeite waard om lekker langs deze mooie uitgestalde kramen te struinen.

Ook zal er uiteraard een foodplein aanwezig zijn waar u even kunt genieten van een kopje koffie een lekkere wafel met slagroom of aardbei  een ijsje of een wijntje  of een andere lekkere versnapering.


Van af het terras heeft u uitzicht over de fair zodat u tijdens het nuttigen van wat lekkers kunt bedenken welke kraam u nog moet bezoeken voor een nog leuke aankoop die u tijdens uw ronde heeft gezien.


Ook is er voor de mannen wat te beleven, denk in de trend van leuke oldtimers

Deze worden door enthosiaste eigenaren ter schow neer gezet.

µ § µ §


Ook de kleintjes kunnen genieten, want er is een mooie dieren weide met onder andere kangoeroe, geitjes-schapen, konijnen kippen en uiteraard een pauw.

Een wandeling over het gehele terrein is uiteraard ook toegestaan, dan kunt u de diverse oude gebouwen bewonderen onder andere de watertoren, de kerk, de oude directie woning en andere gebouwen.De historie van het terrein.

Als je ziek bent ga je naar de huisarts of naar het ziekenhuis. Je krijgt dan medicijnen of wordt vanzelf weer beter. Sommige mensen hebben een ziekte die niet zo makkelijk op te lossen is. Ze zijn in de war of vinden het leven niet leuk. Ze hebben een ziekte in hun hoofd. We noemen dit psychiatrische patiënten. Vroeger dacht iedereen dat deze mensen gek waren. Ze werden krankzinnig genoemd en zaten in een krankzinnigengesticht. Vanuit de gemeente Tynaarlo moesten krankzinnigen helemaal naar Zutphen of Deventer toe. Maar vanaf 1884 konden ze in de buurt terecht. In Zuidlaren werd Dennenoord gebouwd.


Dennenoord moest een echt dorp worden waar patiënten zich thuis voelden. In de gebouwen woonden de patiënten samen als een soort gezin. De huisvader en huismoeder zorgden ervoor dat alles goed ging.

Mensen in Dennenoord mochten niet van het terrein af. Er kwamen daarom allerlei voorzieningen op het terrein, bijvoorbeeld een centrale keuken, een wasserette en een ziekenbarak. Al snel kwamen er nieuwe gebouwen bij zoals een smederij, een timmerwerkplaats, een theater, een kerk en woningen voor ambachtslieden. In de groentetuin werd groente verbouwd, aan de fruitbomen groeiden appels en in het weiland liepen varkens en koeien.

De patiënten konden in de tuin of in de werkplaatsen aan het werk. Dit was gezond volgens de dokters en niemand hoefde van het terrein af om eten te kopen of de was te doen. Dennenoord was een echt dorp geworden met wegen en allemaal gebouwen. Maar wel een dorp met een toegangspoort en een hoog hek erom.Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden het Noorder Sanatorium en Dennenoord het zwaar. Al in 1941 werd het Noorder Santorium bezet door de Duitsers. Alle patiënten gingen naar Dennenoord. Daar ging alles gewoon door. Weinig mensen wisten dat er daar onder de vloer van de wasserette onderduikers verstopt zaten.


Vanaf 1950 veranderde er veel. Krankzinnigen werden ziek in plaats van gek genoemd. Er kwamen nieuwe medicijnen en de behandelingen werden anders. Dennenoord werd een open inrichting waar je in en uit kon lopen. De hekken verdwenen en het verblijf voor patiënten werd een stuk fijner. Ze kregen speciale kleding om in te werken en mooie kleding om in uit te gaan. Ook konden ze voortaan naar de kapper en de tandarts en hadden ze keuze uit verschillende soorten werk.


In Dennenoord worden nu nog steeds psychiatrische patiënten verzorgd en behandeld. Een aantal gebouwen van Dennenoord, bijvoorbeeld het hoofdgebouw, de watertoren, de directeurswoning en de kerk, zijn benoemd tot monument.